BLOGS VAN ONZE LAATSTE REIZEN

Vietnam en Beijing 2013

  Vietnam 19 december 2013 t/m 6 januari 2014
  | FOTO'S  |  FILMPJES |

 

Een leuk dagje Beijing

De toegangspoort tot de Verboden Stad

FOTO'S  |  FILMPJES |

10 uur wachten op een vliegveld is best lang, daarom stappen we bij aankomst op het vliegveld van Beijing zo snel mogelijk op de trein. Voor China is een visum nodig, maar voor 72 uur kan dat visum bij de Chinese douane worden gehaald, dus dat doen we. Met de airport trein rijden we een stuk de stad in waarna we via 2 metro lijntjes zo'n beetje op het Tian Anmen plein uitstappen. We zijn eerder in Beijing geweest dus dit stukje kunnen we ons nog wel herinneren. Wat wel direct opvalt is dat er nu een beveiligingscontrole is voordat mensen het plein of verboden stad in mogen. De Verboden Stad is een enorm paleizen complex omgeven door een lange muur.

Bia Hoi in Ha Noi

Vietnam en Beijing 2013 zondag 05 januari 2014
Eten op mini krukjes in Hanoi

FOTO'S  |  FILMPJES |

Vanuit ons idyllische plekje in Ninh Binh rijden we op donderdag naar het drukke en chaotische Hanoi. We hebben een suite geboekt in het Glance Beauty Hotel maar als we aankomen om 3 uur is de kamer nog niet klaar. Dus we drinken wat en wachten een half uurtje. Als we eenmaal naar onze suite begeleid worden zijn onze verwachtingen hooggespannen. Maar deze suite blijkt niet meer te zijn dan een oversized kamer met een oud bad en een douche die je met de hand moet vasthouden. De rest van de kamer is netjes dus we laten het erbij. Je kunt nu eenmaal niet alles hebben. We chillen ff op de kamer, drinken een glas van de complimetary wijn en lopen daarna naar een aanbevolen tentje. Het heet Bia Hoi Ha Noi en er wordt fresh beer geschonken. Het blijkt een onooglijk tentje te zijn met ieniemienie tafeltjes en stoeltjes op de stoep. We hebben dorst dus ploffen neer en hebben in no time biertjes voor onze neus staan. Nu we hier toch zitten kunnen we ook wel wat snacken, we bestellen pinda's en een soort beef jerky. Lekker veilig. Iedereen om ons heen is local en zit vol overtuiging te eten en drinken. Op het menu staan exotische zaken zoals slangenkop, schildpad, kikkers.... We bestellen dus nog bier, wat worst, pel pinda's en spreeuw. Geen idee wat we ervan moeten verwachten.... Het blijkt iets avontuurlijker te zijn dan verwacht. Het zijn vier kleine vogeltjes, geplukt maar verder volledig intact gefrituurd. Dus een klein vogeltje met pootjes, vleugeltjes, kopje, snavel etc er nog aan op en in. Onze buren zien ons verschrikt kijken en vragen waarom we het bestellen als we het niet willen eten. Tja... Uh, goeie vraag! We antwoorden dat we niet wisten hoe het zou zijn. We merken dat onze buren het zonde vinden als het blijft staan dus we bieden hen de vogeltjes aan. Het uitwisselen van gerechten en bier is begonnen. Er wordt flink door gedronken dus na een uurtje of twee houden we het voor gezien. We nemen afscheid en lopen nog naar een ander tentje, deze keer een westers aandoend tentje.

2 dagen in spectaculaire natuur

Vietnam en Beijing 2013 donderdag 02 januari 2014
Het karst gebergte van Ninh Binh

FOTO'S  |  FILMPJES |

Vandaag is het oudejaarsdag en er zijn slechtere plekken om wakker te worden. Voor het eerst sinds een paar dagen besluit de zon zich te laten zien dus als we om 7 uur uit onszelf wakker worden is dat met een blauwe hemel. We zetten de boiler aan voor warm water, zetten koffie en gaan naar ons valleitje zitten kijken terwijl de zon om het hoekje van de berg komt. We douchen lekker warm en hebben het daarna meteen weer koud aangezien de buiten temperatuur niet zo hoog is en we zitten tenslotte buiten. Na een prima ontbijt stappen we op onze fietsies en rijden in 2.15 uur naar de Shua Bai Dinh tempel. Onze tocht voert ons over een goede weg door het karstgebergte, langs watertjes en veel mensen die Hello zeggen. We hebben een uitdraai van Google maps mee gekregen dus we weten waar we heen moeten, wel zo handig.

Alle mensen zijn blij

Vietnam en Beijing 2013 donderdag 02 januari 2014
Alle mensen zijn blij

FOTO'S  |  FILMPJES |

Waren we de dag van aankomst nog een beetje voorzichtig en wat wantrouwig, dat is nu wel verdwenen. Alle mensen zijn van zuid tot noord zo aardig en blij. Zelfs in de gebieden waar veel toeristen komen zie je dat de mensen oprecht aardig en blij zijn. Natuurlijk moeten er ook zaken gedaan worden en zullen de verkopers van souvenir prullen proberen je hun waar aan te smeren. Maar een simpele no thank you, een grapje of tegenvraag en de harde verkoop techniek is verdwenen. Pat doet zelfs wel eens een dansje als iemand even niet vrolijk kijkt, het duurt niet lang of er wordt weer breeduit gelachen, vaak hardop.

Van Hoi An naar een heel bijzonder landschap

Vietnam en Beijing 2013 donderdag 02 januari 2014
Het haventje van Hoi An

FOTO'S  |  FILMPJES |

We zouden zondag de 29ste december om 9 uur worden opgehaald. We zitten netjes klaar, als er om half 9 word aangebeld, ze zijn wat vroeger. Als we buiten komen staan er 2 brommertjes. Of we mee willen rijden naar de boot, om een dorpje te bezichtigen. Nee joh meisje, dat doen we niet, we hebben een fietstocht geboekt. Na wat heen en weer gediscussieer besluiten we om het tourtje af te blazen, we willen fietsen. Het meisje druipt af en wij pakken de fiets van het hotel om naar het reisburootje te gaan. We krijgen direct ons geld terug inclusief excuses, netjes hoor.

Hoi An, een bijzondere stad

Vietnam en Beijing 2013 zaterdag 28 december 2013
Op bezoek bij een aardige dame

FOTO'S  |  FILMPJES |

Donderdag, 2de kerstdag komen we 's avonds aan in Hoi An. Als we in ons hotel zijn ingecheckt lopen we meteen de 'old town' in. In eerste instantie lopen we verkeerd omdat we het kaartje dat we van het hotel kregen niet snappen. Feitelijk is het helemaal niet zo moeilijk want het oude centrum is 's avonds volledig verlicht door duizenden lampionnen, we lopen dus maar op het kleurrijke licht af. Bij een van de eerste restaurantjes aan het water nemen we buiten op de eerste verdieping plaats. We bestellen een biertje en wat eten bij de nogal norse mevrouw. Eindelijk iemand die niet glimlacht en vriendelijk is, blijkbaar bestaat dat hier ook. Pat kan prima overweg met de korte commando's die de mevrouw geeft, hij geeft ze net zo kort terug, dat werkt.

Kerstmis met Gibbons in Cat Tien

Vietnam en Beijing 2013 donderdag 26 december 2013
Wilde vrouwtjes Gibbon

FOTO'S  |  FILMPJES |

In de middag van 24 december lopen we nog even naar de ingang van het Cat Tien Nationaal Park om de entree tickets te kopen en alvast te weten waar we in de ochtend moeten verzamelen. Terug in de lodge kopen we een vliegticket voor 2e kerstdag van HCMC naar Hoi An. Gezien het tijdgebrek dat we hebben en de enorme afstand over land hebben we besloten te gaan vliegen, dan ben je er in 1:15 uur. Natuurlijk moeten we dan nog wel een autoritje van 4 u maken terug naar HCMC. Afijn we drinken een biertje kletsen en eten wat en gaan om 8 u naar bed. De wekker staat ingesteld op 4.15 uur best vroeg maar we vallen als een blok in slaap.

Pagodes in Saigon

Vietnam en Beijing 2013 dinsdag 24 december 2013
Quan Am Pagode, Saigon

FOTO'S  |  FILMPJES |

Maandag ochtend, vetrekken we met de taxi naar een ander deel van de stad. De taxirit is weer een hele belevenis. Niet alleen vanwege de duizenden brommertjes waar we omheen zigzaggen, maar ook omdat onze chauffeur eigenlijk geen idee heeft wat we willen. We wijzen op de kaart de bestemming aan, maar echt begrijpen doet ie het niet. Als we eenmaal de goede richting uitrijden lijkt het goed te gaan. Totdat hij begint te mompelen en met ons boekje de auto uitloopt, hij gaat het even vragen. Na nog 3 keer te hebben gevraagd wijzen wij de goede man maar hoe hij moet rijden, anders was hij volledig de verkeerde kant op gegaan. Bij aankomst krijgt hij een applaus en een hele vette fooi, het was al met al toch een leuke rit.

Apeldoorn, Amsterdam, Beijing, Hanoi, Ho Chi Minh

Vietnam en Beijing 2013 zaterdag 21 december 2013
Etende dame in Saigon

FOTO'S  |  FILMPJES |

Het heeft 25 uur geduurd, maar we hebben zonder kleerscheuren onze eerste bestemming bereikt. We zijn in Hanoi. De treinreis van Apeldoorn naar Schiphol is goed verlopen. Zo ook de vlucht van Amsterdam naar Peking. In Peking hebben we 5 uur gewacht op de korte vlucht naar Hanoi, alwaar we de taxi hebben gepakt. Direct nadat we aankwamen in Vietnam hebben we ons wantrouwen aangezet, wellicht op een iets te zware stand. Want we zijn het vliegveld nog niet af of we beginnen te discussiëren met de chauffeur over de prijs. We willen minder betalen, of de meter moet aan. Met beide gaat de chauffeur niet akkoord, dus we stappen op de 'snelweg' uit de taxi. Nog geen seconde later staat er een nieuwe die wel de meter aanzet. Tevreden rijden we naar de stad. Het blijkt best een lange rit en niet veel verder staat de prijs al hoger dan de vorige chauffeur ons aanbood, oepsie...