FOTO'S | FILMPJES |
10 uur wachten op een vliegveld is best lang, daarom stappen we bij aankomst op het vliegveld van Beijing zo snel mogelijk op de trein. Voor China is een visum nodig, maar voor 72 uur kan dat visum bij de Chinese douane worden gehaald, dus dat doen we. Met de airport trein rijden we een stuk de stad in waarna we via 2 metro lijntjes zo'n beetje op het Tian Anmen plein uitstappen. We zijn eerder in Beijing geweest dus dit stukje kunnen we ons nog wel herinneren. Wat wel direct opvalt is dat er nu een beveiligingscontrole is voordat mensen het plein of verboden stad in mogen. De Verboden Stad is een enorm paleizen complex omgeven door een lange muur.
De ingang is een soort galerij van poorten met bruggen ervoor. Het dak is in typische Chinese stijl, het gebouw is in het rood geschilderd. Verder hangt er een iets te groot portret van Mao Zedong. We gaan de Verboden Stad deze keer niet in, met alleen de poort zijn we al tevreden. Wat we nog wel even meemaken is de wisseling van de wacht, da's geinig. Tegenover de ingang van de Verboden Stad ligt het Tian Anmen plein, of Plein van de Hemelse Vrede. Het plein van de Hemelse Vrede is het grootste plein ter wereld. Maar zoals vaker met hele grote dingen ervaren we dat niet meteen zo. Totdat we de gebouwen om het plein eens beter bekijken, die zijn ook al zo groot, dus lijkt het plein op normale schaal te zijn. Als we een stukje het plein oplopen blijven we lopen, dus het is echt groot. Op het plein word bij zonsondergang de vlag gestreken en hier staan duizenden mensen op te wachten. Wij hebben het al een keer gezien, dus laten het erbij. We hebben nu eenmaal weinig tijd, de zon gaat net onder, maar door te blijven lopen houden we het tenminste warm.
Van te voren hadden we bedacht dat we 4 dingen nog wel een keer willen zien en doen. De Verboden Stad, het plein, de avond markt en Peking eend eten. Laten we nou net een beetje honger krijgen en laten we nou net ongeveer weten waar een goed gespecialiseerd restaurant zit. Zonder problemen lopen we naar het restaurant en zitten een half uur later aan tafel. Het is een enorme zaal met veel goud en bling bling. Er loopt erg veel personeel rond, dat zal wel nodig zijn? We bestellen menu A en even later word er door wel 5 mensen tegelijkertijd schoteltjes neergezet op onze tafel. Er komt ook een kok aangereden met een vers klaargemaakte eend. De Peking eend is oa bekend vanwege z'n smaakvolle vel. Het vel word losgeblazen van het vlees en daarna gegrild met oa honing. We hebben samen 1 eendje besteld, die de kok ter plekke aan tafel komt snijden. Eerst word de kop verwijderd. Daarna word het borst vel in dunne plakjes gesneden en op tafel gezet. De kok gaat daarna verder met het fileren van de eend, waarbij hij ons beide de helft geeft. Een andere medewerker heeft net warme wrapjes neergezet, weer andere wat groente. Als laatste wordt ons voorgedaan wat we moeten doen. Plakjes eend met soja in de wrap leggen, wat groenten erbij en smullen maar. Het klinkt eenvoudig, maar die eend is echt super. De volgende onderdelen van de eend krijgen we er ook bij: soep met tongetjes. Stukjes spiermaag, dat is een onderdeel bij vogels die grotere stukken kleiner maakt voordat het de maag in gaat, dus geen echte maag. Lever, nek, vel, borstvel en veel vlees. Van de kop blijven we beide af. We krijgen het onmogelijk op want er zit ook nog brood en een toetje bij.
We rekenen 80 euro af en gaan weer naar buiten richten de avond markt. Deze markt is behoorlijk toeristisch en intussen in grootte gehalveerd sinds onze vorige keer. Op de markt is het wat ongewonere voedsel te vinden, wel allemaal netjes op een stokje. Zo vinden we er insecten, zeesterren, schorpioenen, slangen, gekko's, zeepaardjes en meer van dat gekke spul. Het is vooral leuk om het allemaal te bekijken, wij hebben al lekker gegeten. Via een luxe winkelcentrum lopen we rustig terug naar het plein. Intussen is het donker en de tempel is 's avonds mooi verlicht. Onderweg komen we over een stuk markt dat we nog niet kenden. Hier word ook weer het vreemde voedsel op eens stokje verkocht. Als we alles hebben bekeken dat op loopafstand ligt nemen we de metro en trein naar het vliegveld weer. We hebben een paar leuke uren gehad en weer even onze herinnering opgehaald.
Vannacht nemen we de laatste van 7 vluchten van deze reis. We zitten tussen de onrustige Chinezen. De kans is klein dat we uitgerust thuis aankomen, maar dat hebben we ervoor over.
Tot de volgende reis. Dat zal in maart naar Panama zijn waarschijnlijk.
Groetjes,
Pat en Syl
FOTO'S | FILMPJES |
Reacties mogelijk gemaakt door CComment