Texas
Azoren
Roadtrip Amerika
Londen
IJsland
Zuid Amerika
Japan
Wereldreis 2009
Bosnië en Herzegovina
Onze foto's
Oostenrijk
Een kolibrie op ons terras
Een kolibrie op ons terras
FOTO'S    FILMPJES
 

Woensdag ochtend worden we stipt om 7 uur opgehaald bij ons pension. Terry, onze Nederlandse gids voor deze ochtend rijd ons als een echte local en met groot gemak naar een eerste vogel spot plek, een paar kilometer buiten Boquete. De plek waar we met onze verrekijkers op gericht zijn is een grote boom waarin direct al een tiental soorten worden herkend. Ik ga nu niet al die soorten roepen, want, ten eerste weten we ze niet meer, en ten tweede staan ze in de lijst hieronder. Omdat we helemaal geen vogelkenners zijn is het echt lastig om de vogeltjes uit elkaar te houden. Gelukkig weet Terry verdomd goed te vertellen wat het verschil is. Een geel vogeltje met een witte streep boven z'n ogen is echt anders dan ogenschijnlijk hetzelfde diertje zonder de streep.

We vinden het zelf al knap dat we door de kijker kunnen zien dat het vogeltje klein en geel is. Nu is dit maar een voorbeeld, want we zien zwarte, grijze, blauwe, rooie en alle mengsels van deze kleuren. Het hele kleuren palet komt voorbij. Een constante factor is dat de vogeltjes allemaal vrij klein zijn, een merel achtige is eigenlijk wel de grootste. Toch weten we door het wijzen en beschrijven van Terry de vogeltjes vrij snel te spotten in de bomen en struiken, sommige hipsen zelfs wat over de grond. Vaak moeten we eerst even met het blote oog zoeken voordat we de verrekijker erop mikken. Terry ziet, en hoort ook overal wel wat. Onze nekken zijn na een half uurtje al uitgerekt van het links, rechts en vooral omhoog gluren, best een zware hobby eigenlijk. We vinden het vooral knap dat ze een het gezang of gepiep van de diertje weet om welke vogel het gaat en deze ook nog eens razendsnel voor ons opspoort. In haar boekje laat ze ons zien om welk exemplaar het gaat en om het nog wat lastiger te maken ook nog het verschil tussen mannetje en vrouwtje. Natuurlijk is net als in de mensen wereld het mannetje veruit het mooist. Vaak met extra kleuren, een biesje hier of een oog lijntje daar en natuurlijk niet te vergeten een langere staart.

We lopen al spottend verder de weg op om her en der met onze kijkers meer en meer verschillende vogeltjes te verzamelen. Met onze beperkte kennis proberen we ze te vergelijken met de vogels die we thuis kennen. Zo lijken er wat op een musje, op een duif, merels, meesjes en ook op vinkjes. In de lucht gebeurd ook van alles, vooral de kites vinden we erg imponerend. Deze zwaluw achtige vogels hangen lang in de lucht zonder de vleugels te bewegen. Het zijn wellicht ook zwaluw achtige, want de staart is gesplitst, maar ze zijn stukken groter. In de lucht bevinden zich ook veel havikken, deze verzamelen zich om op reis te gaan naar het noorden. Terry brengt ons later met de auto hoger de berg op, het cloud forest in. Op het moment dat we er waren lag het bos niet in een wolk, maar het is wel duidelijk waarom het hier een cloud forest word genoemd. Het is er enorm groen, er groeit van alles en nog wat en veel bomen zijn met mos begroeit.

Het gaat in dit geval ook weer om de vogels. Op deze plek zijn er ook weer tientallen te zien. Ik bedoel dus tientallen soorten, niet tientallen stuks. Het is leuk te zien dat Terry enorm enthousiast om zich heen zoekt om nieuwe soorten voor ons te vinden. Wij proberen net zo enthousiast mee te doen, maar missen duidelijk de ervaring. Het is voor ons vrijwel onmogelijk om een vogel te vinden die wat dieper in het bos zit, daar helpt een verrekijker zelfs niet bij. Waar het gebied echt om bekend staat is de quetzal. Een bijna mytische vogel die in dit gebied nogal veel blijkt rond te fladderen. Dit is een van de grote vogels in het gebied, maar vooral de staart en kleuren van het mannetje maken het een erg geliefd dier om te gaan zoeken. Wij vinden er geen, het blijft bij het gezang. Gelukkig hebben we ze eerder in Costa Rica gezien en zullen we ze de volgende dag alsnog vinden. Terry heeft zelfs gezorgd voor koffie uit eigen plantage en zelf gebrand. Hoe lekker is dat na een tijdje geconcentreerd loeren naar kleine wezens in donkere plekken!

We spotten zo nog een tijdje door en zien in totaal 56 soorten vogels. Eerlijk is eerlijk, we weten niet zeker of we ze nu nog zomaar uit elkaar kunnen houden, dus dat word thuis nog even studeren. Het was een geweldig leuke ochtend waarin we veel hebben geleerd over het gebied en de diertjes. Voor de echte die-hards staat hieronder de hele lijst aan vogels die we voor de kijker hebben kunnen krijgen.

Groetjes vanuit Boquete,

Pat en Syl

Vogellijst 19 Maart 2014

Swallow tailed Kite

Swainso's Hawk

Broad winged Hawk

Turkey Vulture

Black Vulture

Ruddy ground Dove

White tipped Dove

Vaux's Swift

Green Hermit

Snowy bellied Hummingbird

Rufous tailed Hummingbird

White throated Mountain Gem

Collared Trogon

Blue throated Toucanet

Red crowned Woodpecker

Red faced Spinetail (hangend nest)

Mountain Elaenia

Lesser Elaenia

Common tody Flycatcher (nest)

Tufted Flycatcher

Dark Pewee

Yellowish Flycatcher

Great Kiskadee

Social Flycatcher

Gray capped Flycatcher

Piratic Flycatcher

Yellow winged Vireo

Blue and white Swallow

Brown chested Martin

Plain Wren

House Wren

American Dipper

Ruddy capped nightingale Thrush

Swainson's Thrush

Mountain Thrush

Clay colored Thrush

White throated Thrush

Tennessee Warbler

Chestnut sided Warbler

Collared Redstart

Slate throated Redstart

Common bush Tanager

Cherrie's Tanager

Blue gray Tanager

Silver throated Tanager

Spangle cheeked Tanager

Scarlet thighed Tanager

Red legged Honeycreeper

Buff throated Salatator

Variable Seedeater

Yellow faced Grassquit

White naped brush Finch

Flame colored Tanager

Baltimore Oriole

Elegant Euphonia

Yellow bellied Siskin

FOTO'S    FILMPJES
 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment