Texas
Azoren
Roadtrip Amerika
Londen
IJsland
Zuid Amerika
Japan
Wereldreis 2009
Bosnië en Herzegovina
Onze foto's
Oostenrijk
De kaasmarkt van Hoorn
De kaasmarkt van Hoorn
 

Donderdagochtend schijnt de zon en na het ontbijt besluiten we dat we niet gaan fietsen. We pakken de auto naar Hoorn, een plaats waar we allebei nog nooit zijn geweest. Het is een klein uurtje rijden dwars door het Noord-Hollandse landschap. We parkeren onze auto ergens en lopen door de hoofdstraat waar de winkels gevestigd zijn in oude panden. Er staat een mooie koepelkerk met een groot orgel en een 2de-hands boekenmarkt. Als we uit de kerk komen staan we vrijwel meteen bij de Waag, en laat daar op donderdagen nou net de kaasmarkt zijn! We zien kaasmeisjes rondlopen met plankjes kaas, de marktmeester verteld hoe de kaasmarkt werkt, wanneer er gekeurd wordt, en hoe dit gebeurd, en wanneer er geboden wordt.

De kaasboeren rennen rond met hun houten berrie's en strooien hoedjes met linten, de kaasmeisjes delen kaas uit en laten uiteindelijk een zeer moderne versie van de klompendans zien. Syl weet eigenlijk niet zo goed wat ze er allemaal van moet denken, het gaat nergens meer over maar uiteindelijk is het leuk voor de toeristen om te kunnen zien hoe dit proces vroeger in zijn werk ging. Voor de duidelijkheid, op een houten berrie liggen 8 kazen met een gezamenlijk gewicht van 130 kilo en dat wordt dan gedragen door voornamelijk oudere mannen, vrijwilligers waarschijnlijk. Da’s best knap.

Hoorn is een leuk klein stadje dat aan het IJsselmeer ligt, vroeger werd hier veel haring gevangen, tegenwoordig is er voornamelijk toerisme. Na Hoorn rijden we langs de dijk richting Volendam, dat is echter niet ons doel. Ons doel is Edam dat 2 kilometer van Volendam is gelegen en waar praktisch geen toeristen komen. Vanaf minuut 1 zijn we aangenaam verrast door dit kleine plaatsje dat vroeger een belangrijke rol speelde in de Nederlandse walvisvaart. Voor zover wij gezien hebben bestaat het centrum van Edam uitsluitend uit minuscule huizen die er (bijna) allemaal even mooi uitzien en allemaal authentiek zijn. We eten wat bij het Hotel Op de Dam en lopen vervolgens een tijdje door de straten van dit mooie stadje. De Dam word gescheiden door een gracht met daarin een bijzondere sluis. De sluis is namelijk volledig voorzien van straatstenen. Het lijkt alsof je er zo tegenop kan lopen, maar het is een enorme bolle brug geworden, dus behoorlijk steil. Zeer fraai. Het ene huis is nog pittoresker dan het andere. Ook hier is een waag waar nog steeds een kaasmarkt wordt gehouden en er staat een behoorlijk pand te koop op de Bierkade….. zullen we dan maar in Edam gaan wonen?! We wandelen het hele oude gedeelte door en blijven ons verrassen. Zo lekker rustig en heel erg fraai vind je niet vaak in ons kleine landje. Wat ons betreft verdient dit dorp een dikke ’thumbs up’.

Met de auto kruisen we Noord Holland weer naar de kust van Schoorl. Het is al de hele tijd mooi weer, dus halen we onze rugtassen leeg om boodschappen te gaan doen in het dorpje. De terrasjes lonken naar ons, dus 2 biertjes slaan we niet af, terwijl we uitzicht hebben op de spelende kinderen op het Klimduin. De avondmaaltijd is simpel, we gaan vroeg slapen en vroeg weer op. Vrijdag ochtend willen we namelijk om 10 uur op de kaasmarkt van Alkmaar staan. Alkmaar is ruim een half uur fietsen. We redden het met gemak, mede door de mooie polderweg die we nemen. Terwijl we richting ’de most famous kaasmarkt’ lopen bevinden we ons in een dikke stroom toeristen die allemaal hetzelfde doel hebben. Als we na een bakkie koffie bij de waag op de markt komen geven we het al snel op. Dit gaan we dus niet doen! Mensen, mensen en nog eens mensen. Teveel om rustig naar de ’show’ te kunnen kijken. We lopen de VVV in om te vragen of het de hele tijd zo druk blijft. Het antwoord is ’ja’ dus verzinnen we ter plekke een plan 'B’. We kopen een zelfsturende wandel route door het oude gedeelte van Alkmaar.

We starten bij het Waagplein waar alle toeristen staan te kijken naar de kaasdragers. We lopen langs Brouwerij De Boom en besluiten dat we hier straks terugkomen. We lopen over een ophaalbrugje langs kanalen door de rosse buurt van het stad. We komen, niet perse in de juiste volgorde, langs een huis waar de Spaanse kogel uit 1573 nog in de gevel zit, het oudste stenen gebouw van Alkmaar, de vismarkt, diverse mooie huizen van dure heeren, een schuilkerk en een synagoge. Daarnaast komen we langs een paar hofjes en over de stadswallen. Door dit in vogelvlucht te schrijven doen we het de stad geen eer aan maar we hebben zoveel gezien dat het lastig is om samen te vatten, misschien helpen de foto’s een beetje. Het komt erop neer dat ook in Alkmaar veel te zien is en er veel oude gebouwen staan die echt wel net zo oud zijn als de huizen in Amsterdam. Alkmaar is overigens belangrijk geweest is het verzet tegen de Spaanse overheersing, volgens de Lonely Planet is dit de reden waarom Alkmaar in de harten van de Nederlandse bevolking een speciaal plekje heeft. Persoonlijk wisten wij dit niet maar nu we er geweest zijn vinden het wel een stadje om te onthouden. Via allerlei straatjes en omwentelingen komen we terug op het Waagplein waar ook vlakbij het Nationaal Bier Museum is. Hier kijken we niet lang rond, we weten al genoeg van bier om hier lang bij stil te hoeven staan.

Al met al is Alkmaar, net als Edam een dikke ’thumbs up’. Misschien is de kaasmarkt een beetje gehyped, maar als je zoiets toch wil zien, plan van tevoren en kies desnoods een ander dorp. Heel Noord Holland is ons overigens zeer positief bevallen. De natuur aan de kust is erg mooi, de dorpjes aan het IJsselmeer zijn zeer pittoresk en de polders lijken eindeloos. Hiermee sluiten we deze ongeplande vakantie af. Natuurlijk hadden we liever de autosleutel cursus afgemaakt.

Tot laterzzzzzzz

P+S