BLOGS VAN ONZE LAATSTE REIZEN

Bryggen beter bekeken

FOTO'S  |  FILMPJES |

Maandag hebben we nog een paar uurtjes in Bergen voordat we naar het vliegveld moeten. ’s morgens maken we eerst de restjes op tijdens het ontbijt. Vanwege de prijzen hier houden we wat meer rekening met wat we inkopen. De prijzen liggen zo’n 1,5 tot 3 maal hoger dan in Nederland. Uiteten is er eigenlijk niet bij, veel biertjes hebben we ook niet gedronken, best braaf voor ons doen. Het is deze ochtend droog, dus we haasten ons de straat op, stel je voor dat het weer begint te plenzen. We willen het Bryggen museum gaan bezoeken, we zijn helemaal geen museum fans, vooral niet de archeologische, maar we geven het een kans. In het museum vragen we eerst even naar de zelf begeleide wandeltour door Bryggen. Het zomer seizoen is hier maar 3 maanden, dat is niet nu, dus een betaalbare gids is niet te vinden.

Het is nog steeds droog dus doen we eerst de wandeltour maar. Het kaartje legt zeer beperkt uit wat de gebouwen op de tour voorstellen, best jammer. Bryggen betekend zoiets als kade. De houten huisjes hier staan dicht aan het water en werden vroeger gebruikt door de Hanze kooplieden. De gebouwen in dit deel van het Hanze gebied verhandelde vooral gedroogde vis en visolie. Alles is van hout, dus de kans op brand is erg groot, ik meen ergens gelezen te hebben dat er 7x brand is uitgebroken. De grootse verwoesting ontstond door een ontploft munitie schip, van de Nederlanders notabene. Niets aan de meerdere verdieping tellende gebouwen is recht, het geheel ziet er erg vrolijk uit door de spontane, schots en scheve bouwstijl. Het zou in de Efteling kunnen staan. Vrijwel elk gebouw heeft in de nok een uitbouwtje waaraan een kraan bevestigd zit. De kranen worden tegenwoordig nog gebruikt hebben we gezien. Omdat de gebouwen soms maar een meter van elkaar afstaan is naar boven kijken ook een hele belevenis, je ziet dan een wirwar van uitbouwtjes voor de kraantjes en aan de buitenkant gebouwde trappen. In de steegjes die zijn ontstaan door de gebouwen zo dicht op elkaar te zetten zijn veel scheve deurtjes en trappetjes te vinden, het ziet er zeer bijzonder uit. Het geheel is voornamelijk rood geschilderd maar er staan ook wat gele huisjes tussen. De façade van Bryggen is een bekend is erg bekend van foto’s. Je ziet hier de voorkanten van een rijtje gebouwen, deze hebben allemaal een zelfde puntdak. Het ziet er uit als een rijtje woonhuisjes, maar dan natuurlijk allemaal schot en scheef en in diverse kleuren. In dit gebiedje zijn wat restaurants en winkeltjes gevestigd waardoor het geheel nog steeds actief in gebruik is, gelukkig. Het zou zonde zijn als dit verloren gaat.

Na een tijdje wandelen we terug naar het Bryggen museum. We bekijken wat aardewerk potten die speciaal vanuit 1 plaatsje in Engeland hiernaartoe zijn gehaald. Ze waren toen blijkbaar gek op dit model pot. Er zijn nog slechts wat scherven over, dus niet erg spectaculair voor ons. In een andere ruimte staat een stuk van een houten schip gebruikt in de tijd van de Noormannen. Nou ja eigenlijk vonden we er niet zoveel aan, maar we hebben het geprobeerd. We zijn meer van de uitgesproken musea blijkbaar. Na een bakkie koffie in het museum bekijken we nog de kunstwerken van een inmiddels overleden lokale kunstenaar. Zijn prenten zijn vaak behoorlijk politiek, maar werden ook gebruikt in reclames, een leuk onderdeel van het museum. Het kan haast niet anders, maar het is weer gaan regenen. We trekken onze jassen weer aan en gaan opweeg naar huis. Bij de 7 Eleven kopen we een warm broodje om deze even later in ons appartementje op te eten.

Syl pakt de rugzak in en gaat wat lezen. Pat zoekt de laatste foto’s uit en zet ze op onze website. De vakantie is klaar, we moeten weer naar huis. Het was een erg leuke korte vakantie, het was goed dat we een appartementje hadden in plaats van een hotelkamer, anders waren we nu failliet geweest. Vooral ’Norway in a nutshell’, het dagje met trein, bus en boot was erg indrukwekkend. Bergen is een prima bestemming voor een korte vakantie. Inmiddels zitten we weer in een KLM vliegtuigje naar huis. Morgen gaan we weer werken. Maar gelukkig niet voor lang, over dik 4 weken mogen we wat langer weg naar Vietnam.

Tot dan……

Ps. als je naar Bergen gaat neem dan vooral een stevige en grote paraplu mee!

2168 x bekeken