BLOGS VAN ONZE LAATSTE REIZEN

Londen 2020

Londen 2020 woensdag 11 maart 2020 Afdrukken
Een typische gezellige Engelse pub

  |  FOTOS | KAART |

In 2015 hebben we een Chinees meisje leren kennen, Jo. Nu, 5 jaar later hebben we nog steeds contact met haar en is ze al een aantal keer naar Apeldoorn gekomen, heeft ze samen met ons de 50e verjaardag van Pat gevierd in Hong Kong. Ondertussen studeert ze in London en vonden wij het tijd haar op te gaan zoeken. Jo is een zeer intelligente jonge dame die qua leeftijd makkelijk onze dochter had kunnen zijn. Maar goed, het is altijd weer heel leuk om haar te zien en er is voldoende gespreksstof.

Jo woont in een superluxe appartementje vlakbij de London Bridge en met een beetje goede wil uitzicht op de Thames. Ze woont op de 5e verdieping maar gelukkig is er een gezamenlijke ruimte op de 32e verdieping dus daar hebben we een geweldig uitzicht over London.

Afijn, we stappen op vrijdag op de bus naar het station, vervolgens op de trein naar Schiphol en op Schiphol in ons Easyjetvliegtuigje naar Gatwick. Zonder vertraging komen we aan en stappen ook soepel op de Thameslink trein naar Blackfriars station. Met aanwijzingen van Jo lopen het het station uit en ja hoor, aan de overkant van de straat staat een glazen flat en Jo staat ons bij deur op te wachten. De conciërge laat ons binnen, doet allerlei deuren open, drukt op het liftknopje… sjiek hoor. Het 2-kamer appartement is luxe ingericht, in de woonkamer past ons luchtbed precies tussen de bank, planten en tv in. Helemaal goed. Jo heeft voor ons een noodlesoep gekookt als lunch en daarna zijn we toch wel nieuwsgierig. Pat en ik zijn beiden jaaaaaren geleden (in de oudheid toen we elkaar nog niet kenden) wel in London en geweest maar vonden het allebei niet heel bijzonder, toch zijn we wel nieuwsgierig naar wat we er nu van zullen vinden.

Jo woont in de gezellige buurt Southwark, waar oa de Boroughmarket te vinden is. We slenteren langs de Thames en het Tate Modern door de oude straatjes en kijken onze ogen uit bij het zien van de mooie producten die op de Borough market worden verkocht. Vervolgens steken we de Thames over en lopen naar St Paul’s Cathedral. Helaas gaat de kerk net dicht voor bezoekers maar de wandeling in de zon, met strakblauwe lucht, en de buitenkant van deze mooie Kathedraal zijn de wandeling zeker waard. Het is tijd voor een drankje dus we strijken neer in de sfeervolle Blackfriars pub. Niet veel later lopen we weer naar het gezellige wijkje Southwark. Volgens Jo moeten we eten bij Bao, een Chinees restaurantje gespecialiseerd in Bao, een soort gestoomd dubbelgevouwen broodje met vulling. We bestellen er een paar, pork belt, bbq pork en nog wat vullingen. We eten ook gebbq-de ossenhart en ossentong. Beetje buiten de comfort zone maar echt heel lekker.

We hebben er al een lange dag opzitten dus maken het niet laat. Via de lobby van het Tate modern gaan we naar huis, drinken nog wat, blazen het luchtbed op en gaan lekker slapen. Zaterdagochtend bakt Jo een dikke ommelet en stappen we de metro in naar het museumkwartier om een bezoekje te brengen aan het gratis Natural history Museum. Overigens hoef je geen ticket te kopen voor de metro of bus binnen London. Als je Apple Pay hebt op je telefoon of een contactloze bankpas/credit card, kun je daarmee je ov betalen door in te checken. Echt super handig en de tarieven zijn lager dan wanneer je een los ticket koopt. Je kunt ook een Oyster card kopen en die opladen maar dat is dus niet nodig. Met een eigen telefoon of bankpas kun je overal in. Trouwens zijn musea die met publiek geld betaald zijn zijn gratis toegankelijk, lekker makkelijk dus om er even in te lopen. Het museum of Natural history is immens groot, en wij gaan eigenlijk voor de dinosaurus expositie. Dus nadat we de zoogdieren expositie hebben bekeken gaan we naar de dino’s kijken. We heel gaaf, ze hebben er heel veel complete skeletten en de alles is begrijpelijk uitgelegd. Nadeel is wel dat dit ook veel jong publiek trekt, veel vervelende kinderen en nog vervelendere ouders dus. Maar wel de moeite waard. Omdat het kan en omdat het gratis is lopen we even later het Victoria & Albert museum in. Dit is een museum met veel klassieke kunst en ook zo groot dat je er dagen in rond kunt lopen. We bekijken de “Japan” zaal, bekijken de museumshop en gaan weer naar Buiten. Jo verlaat ons, zij moet vanmiddag nog werken aan haar scriptie. We zijn op loopafstand van Harrods dus daar gaan we heen en staan binnen 10 minuten alweer buiten. Zo’n sjieke winkel is niks voor ons.

De buurt waar Harrods in ligt is sowieso behoorlijk sjiek dus we lopen zo snel mogelijk de Fendi-Dior-Chanel achtige winkelstraat uit. Onderweg lunchen we wat, lopen nog wat verder, komen bij Piccadilly Circus, eten een taartje, lopen door China Town en Covent garden en lopen vervolgens richting huis. Onderweg doen we een drankje en thuis relaxen we even en laten onze voetjes rusten. Toch weer 15 kilometer gelopen. ’S avonds pakken we de bus richting de wijk Shoreditch, een hippe londense wijk met heel restaurantjes en barretjes. We lopen naar de brewpub van Goose Island, daar wil Pat natuurlijk heel graag hee. Het blijkt nogal een luidruchtig te zijn maar aan ons gereserveerde tafeltje gaat het prima. We drinken en eten wat en lopen naar een overdekte markthal waar terrassen zijn en eettentjes en heel, heel harde muziek en heel, heel jonge mensen. Dit is niet ons ding dus we lopen weer naar buiten en doen een rondje Shoreditch. Het is een interessante wijk die net hip aan het worden is. Mooi opgeknapte panden wisselen af met vervallen panden, mooie breipubs met echt oude Engels pubs en het publiek is jong en gemêleerd. Hartstikke leuk! We nemen de metro terug en kijken met een half oog naar een filmpje. Eerder vandaag hebben we treintickets gekocht om op zondag naar Brighton-by-the-sea te gaan, de grootste Engelse badplaats. Deze badplaats ligt aan de zuidkust en is met de trein met een uur te bereiken.

Jo heeft voordeeltickets gekocht wat betekent dat we heen in een daluur moeten, om 10 uur staan we hijgend op het perron, het station was toch iets verder lopen dan verwacht, er moest onderweg nog koffie gekocht worden en de ingang van het station is ook niet zo snel gevonden. Afijn in de trein hijgen we uit, kijken we naar het voorbijtrekkende Engelse landschap en stoppen uiteindelijk in een heel oud treinstation. De zee is in geen velden of wegen te bekennen, we lopen dus lukraak het station uit, de berg af door een aantal gezellige straatjes. Er zijn hier heel veel alternatieve en 2-hands winkeltjes. We lopen een beetje te slenteren en winkels te bekijken, natuurlijk lunchen we, dit keer Libanees en het was heerlijk! Uiteindelijk komen we bij de zee aan, er is een breed kiezelstrand en een hele lange pier met een permanente kermis erop. Natuurlijk ook eettentjes en kroegjes zat. Het waait behoorlijk dus we lopen weer terug de smalle straatjes in. We komen langs een echt mooi theehuis met gewéldige cakes, taarten en brood. En ondanks dat de lunch nog niet zo lang geleden is weggewerkt blijkt er toch een gaatje te zijn voor een taartje, hmmmm…

De terugweg in de trein gaat lekker snel en terug in London doen we een korte kroegentocht onderweg naar huis. De laatste pub is The Mad Hatter, heel traditioneel Brits, inclusief pubfood. Pat en ik hebben runderhart en tong gegeten, Jo gaat uit haar comfortzone met Fish en chips. En vind het uiteindelijk, in combinatie met de biertjes, best lekker. Eenmaal thuis pakken we onze tas in, slapen nog een laatste keer in hartje London om maandagochtend veel te vroeg richting station te gaan. Heen hebben we gevlogen, terug proberen we de trein. Deze gaat rechtstreeks van St Pancras Railway station naar Amsterdam, in 4 uur. St Pancras ligt naast Kings Cross Railway station dus we lopen het station uit, eromheen en staan voor het Kings Cross uit de Harry Potter films. Natuurlijk gaan we op zoek naar perron 9 3/4 en vinden het naast de Harry Potter souveniertje winkel. Er staat een karretje half in de muur geparkeerd en een rij mensen om op de foto te gaan. Cheesy maar toch heel leuk hoor. Om 10.30 stappen we in de trein en maken ons op voor een paar uurtjes zitten. Het is eigenlijk een saaie treinreis, je hebt eigenlijk nergens een heel mooi landschap, maar hebben het toch maar mooi gedaan. Eindelijk ook een keer door de kanaaltunnel, check! Met een beetje vertraging komen we aan in Amsterdam maar halen onze aansluiting nog, in Apeldoorn stappen we op de bus en 7 uur nadat we op de trein zijn gestapt staan we weer thuis. Best relaxed.

We kijken terug op een super leuk weekend London, het was echt veel leuker dan in onze herinneringen. En nu ik dit laatste stuk zit te schrijven ziet de wereld er compleet anders uit dan bijna 3 weken geleden. We zitten middenin de Corona crises, grenzen zijn dicht, veel mensen ziek, iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven, alleen maar reizen als het puur noodzakelijk is. Ons volgende reisje naar Cyprus kan niet doorgaan (voor de 2e keer), helaas heb ik ook voor een aantal klanten hun vakantie al moeten annuleren en ik ben bang dat we er nog niet zijn…. Maar gelukkig zijn we gezond en kunnen we thuis werken, we houden ons aan de regels en dromen over een tijd waarin we weer lekker onderweg mogen zijn!

Blijf gezond en let een beetje op elkaar! Groetjes, Pat en Syl  

 • Op weg naar Londen vanaf Schiphol
 • Borough market
 • Street art
 • Het is goed opletten op straat vanwege het linksrijden
 • Uitzicht over de Thames en Blackfriars
 • St Paul's Cathedral
 • Pat en Jo delen een hapje
 • Syl eet een Bao, yum
 • Selfie in het Tate modern museum
 • Blackfriars met op de achtergrond het gebouw waar Jo woont
 • Natural History museum
 • Er staan nog voldoende van deze authentieke telefoon cellen op straat
 • We komen zonder plan per ongeluk in China Town terecht
 • Uitzicht vanuit de werkruimte in de woonflat van Jo
 • Een prachtige pub vlakbij 'ons' appartement
 • Jo en Pat proeven een Bourbon County
 • The London tube
 • Jo en Syl in the tube
 • Onderweg naar de trein met op de achtergrond the Shard of Glass
 • Leuke winkeltjes in Brighton
 • Het kiezelstrand van Brighton, ten zuiden van Londen
 • Onderweg van Brighton by the sea naar Londen centrum
 • Syl op het station van London bridge
 • Pasties en bier proeverij
 • Harry Potter op Kings Cross station
 • London St Pancras International station
 • We gaan via de kanaaltunnel en Brussel met de Eurostar naar Amsterdam

1537 x bekeken