Shit, verslapen

Noorwegen 2013 zaterdag 16 november 2013

FOTO'S  |  FILMPJES |

Ja hoor, moeten we dat nu net hebben als we een reisje maken? We hebben ons verslapen, pas om 09:30 worden we wakker. Hoe kan dat nou, verslapen doen we nooit, zelfs niet om naar het werk te gaan. Goed dan, snel aankleden, boodschapjes doen, ontbijten, douchen kan later wel. Waarom zo’n haast, nou, het is droog. Voor je het weet regent het weer. We willen vandaag met de Floibanen mee, berg Floyen op. Vanaf ons appartement is het een klein stukje lopen door deze mooi buurt van Bergen. De trein is een typische Funicular, een kabel treintje dus.

 Het bijzondere aan dit soort treintjes is dat ze enorme steile hellingen opklimmen en afdalen, daarvoor worden ze wel geholpen door een dikke kabel. Het treintje is gebouwd in 4 etages, elke etage is horizontaal terwijl het treintje echt scheef op de berg staat. Enfin na 15 minuten aan de kabel trekken staan we boven. Onderweg hebben we een mooi uitzicht over Bergen en passeren we een aantal stations. Blijkbaar maken locals ook gebruik van de trein en kunnen ze onderweg uit en instappen.

Vanaf Berg Floyen hebben we een super uitzicht op de omgeving. We zien van links naar rechts de stad uitgespreid. Voor ons zien we de Puddefjord waar Bergen aanligt. Ook Bryggen, het oude gedeelte van de stad en een aantal havens is goed te zien. We hebben dus geluk dat de bewolking net boven ons hangt, het is vaak anders. We wandelen terug naar het centrum, onderweg hebben we erg mooie uitzichten over de stad en z’n water. We zien talloze bergstroompjes die zich verzamelen tot een watervalletje en op iedere boom, rots en struik groeit mos. Het is hier werkelijk altijd vochtig maar daardoor prachtig groen! We lopen de berg dus af en omdat we morgen een tourtje gaan doen zijn we op weg naar het trein station. Dit is snel gevonden aangezien we van boven al een globale route hebben uitgestippeld. In het station kunnen we eindelijk naar de WC en drinken meteen een bakkie koffie. De kaartjes voor de, vooraf geboekte, Norway in a nutshell trip hebben we binnen mum van tijd in handen.

We wandelen daarna verder door de stad, eerst komen we langs het museum gebied, er zijn hier wel 6 musea op een hele kleine oppervlakte, zelfs het naast het meer wordt as we speak een houten kunstwerk gemaakt. Via de studentenwijk gaan we richting Nordnes, dit is het uiterste puntje van een schiereiland dat de Puddefjord insteekt. Onderweg komen we eigenlijk alleen maar door leuke wijkjes. Een groot deel van de huizen zijn met houten planken bekleed, in overwegend wit maar ook rood, geel en groen worden geregeld gebruikt. Het geheel is dus kleurrijk en opbeurend. Aangezien de nachten lang zijn in de winter kunnen we ons goed voorstellen dat de kleuren van de huizen fris en fruitig zijn, is toch net wat lekkerder kijken dan donkere gebouwen. Op het schiereiland moeten we nog even Fredriksberg over, een mini berg, maar o zo steil. Er is weinig te zien in Nordnes, dus we lopen maar weer terug richting centrum. Onderweg gaat het weer lekker regenen. We schuilen even bij een hoge kade waar we uit de wind en zonder regen zitten, hier kunnen we rustig onze boterham op eten. Door de regen wandelen we verder over Torgallmenningen, een brede en autovrije winkelstraat. Zelfs in deze regen is het er best druk, we kunnen goed merken dat de Bergenaren het wel gewend zijn dat het hier elke dag regent. Iedereen heeft een paraplu of een regenjas. Moeders zijn compleet ingepakt, inclusief de kinderwagens die ze voortduwen, een absurd gezicht!

We drinken buiten op een terras een biertje. Ja buiten. Dat doen ze hier blijkbaar. Het is wel onder en afdak en met een heater, maar toch is het niet echt behaaglijk. Nou ja, dan hebben we dat ook een keer gedaan. Even verder strijken we neer in een hippe tent die doet denken aan een gezellige huiskamer. Hier zitten we lekker een tijdje op te drogen en te kwebbelen. Het is nog niet laat, maar wel donker, we gaan weer terug naar ons appartement.

Het was weer een leuk dagje en we hebben veel gezien ondanks de korte tijd.

Morgen gaan we met de trein, bus, boot, trein en nog een trein.
P+S

2280 x bekeken