Zuid Afrika 11 t/m 28 november 2006

Op zaterdag 11 november zijn we op reis gegaan naar Swartwater, Zuid Afrika, zondag avond komen we aan. Swartwater is een piepklein plaatsje in de provincie Limpopo in het noorden van het land, tegen de grens met Botswana. We hadden geboekt voor een all-in eco awareness workshop programma.

Klik op de foto's hiernaast om naar de verschillende foto albums te gaan! Nummers in de tekst verwijzen naar de nummers naast de fototjes.

(Maandag) Het programma bestond uit een aantal workshops, gamedrives en bezoekjes aan diverse parken. Na een goede vlucht en een ritje van 5 uit vanuit Johannesburg komen we 's avonds aan in onze lodge. De eerste dag krijgen we een toets om onze eco kennis te peilen, we komen er bekaait vanaf. Dezelfde middag nog maken we onze eerste gamedrive (wild spot safari) op de wildplaats van Zazoe. We stoppen vroeg vanwege wat regen na het spotten van Koedoe, Meerkat en Blauwaap. Na een goed diner en een biertje houden we het vroeg voor gezien.

Dinsdag ochtend stappen we meteen na het ontbijt weer in de Landrover voor een gamedrive [2]. Onze lokale gidsen Jan, Enos en Rex zorgen voor het betere spot werk en zo zien we Springbokken, Rooibokken, Koedoe en steenbokkies. Vooral de Koedoe blijkt moeilijk te spotten zijn naam 'Bush Ghost' komt dus niet uit de lucht vallen. We beginnen meteen met een praktijkles uit de workshop reeks, het spoorzoeken. Eigenlijk meer spoorherkenning. Het is erg moeilijk om de sporen van de diverse dieren (vooral antilopen soorten) uit elkaar te houden. In de meeste gevallen zijn de sporen van de voor en achter poten in 1 afdruk geplaatst wat het nog moeilijker maakt. Toch weten de jongens ons een en ander uit te leggen, of we het in de praktijk kunnen gebruiken moet nog blijken. Ondertussen zien we de Thief Ant uit zijn hol komen, dit is een unieke gebeurtenis om dat dit alleen tijdens de eerste zomerregens voorkomt en die waren gisteren.

Na de lunch krijgt Syl het voor mekaar om meteen te verbranden bij het zwembad. We beginnen met een workshop fotografie. Natascha weet enthousiast en vakkundig de basis principes van het fotograferen uit de doeken te doen. Zo worden weer even bijgepraat over diafragma, sluitertijden, instellingen de gulde snede. 's avonds worden we tijdens de braai getrakteerd op duizenden uitvliegende termieten. Deze diertjes blijken net als de Thief Ant na de eerste zomerbuien uit te komen. Ze komen meteen op het licht af waar we onder zitten. Af en toe moeten we wat van dat spul uit ons eten halen. Om een voor ons moeilijk te verklaren reden verliezen de termieten direct na hun uitvlucht hun vleugels, dit levert de volgende dag een witte waas van vleugeltjes op.

Woensdag gaan we een uitstapje maken naar een witte leeuwen project [3]. Maar 's ochtends voor het ontbijt gaan we eerst in 1 van de schuilhutten zitten om daar in alle rust dieren te kunnen spotten. De schuilhut staat op een voederplaats, er is net wat vers voer neergegooid om dieren te lokken. Na een uur komt er een Waterbok mannetje op het voer af. We kunnen deze bok van heel dichtbij observeren, erg imposant. Buiten wat voorbij rennende schildpadden zien we erg veel Tarentaal (Guinea Fowl). Na het ontbijt vertrekken we naar Mama Tau, een witte leeuwen fok project. Witte leeuwen zijn erg zeldzaam, Mama Tau heeft er 30, dit is ong. 10% van alle witte leeuwen ter wereld. In het wild zullen witte leeuwen niet kunnen overleven, ze vallen teveel op en zullen verhongeren. Het is erg stoer om zo dicht bij leeuwen te zijn, maar omdat we weten dat ze gefokt zijn is het minder speciaal dan in b.v. het Kruger park. Na de tour krijgen we eens lunch, naast de lunchplaats liggen 2 leeuwtjes van 6 maanden oud. Het valt ons op hoe groot deze diertjes al zijn, maar ze zijn ontzettend schattig met hun veel te grote poten.

Op de terugweg naar Swartwater zien we bobbejanen en rooibokken. Ook komen we langs een wildpark waar 4 giraffes langs het hek staan. Pat probeert ze te benaderen gewapend met camera, maar ze besluiten meteen te vluchten. Eenmaal terug in Swartwater zijn we even de lokale supermarkt gaan verkennen. We kijken onze ogen uit, er is namelijk van alles te krijgen in deze uithoek. Brood, pikhouwelen, shampoo, autobanden, meubelen, drank noem maar op. Terug in het jachtkamp worden we getrakteerd op een tweede avond insecten spul. Deze keer hordes (gevaarlijke) schorpioenen en enorme witte spinnen. Uit een boekje leren we dat schorpioenen met grote scharen en een kleine stinger ongevaarlijk zijn. Echter die met kleine scharen en een dikke stinger.... Terug in ons huisje blijkt daar ook zo'n spin te zitten. Gelukkig zit er standaard in de huisjes een spuitbus 'doom' waarmee we het geval uitschakelen. Het opruimen is uiteindelijk gelukt doordat Syl er een kopje overheen heeft gezet en zo het ding naar buiten heeft gegooid. De rest van de vakantie slapen we onder de klamboe.

Donderdag beginnen we met een introductie (of herhaling) van de EHBO. Deze workshop is natuurlijk bedoelt voor hulp in de Afrikaanse bush. We leren wat te doen tegen slangen, schorpioenen en spinnen beten.  Verder worden shock, brandwonden, oogwonden, oververhitting en tropische ziektes behandeld. Na de EHBO doen we nog een fotografie sessie. 's middags gaan we weer voor een gamedrive. We spotten met behulp van Jan o.a. Impala's, waterbokken, wrattenzwijnen, struisvogels en koedoes.

Vrijdag ochtend staat in het teken van het Grote Insecten Spel [4]. We worden opgedeeld in 2 teams. Het spel is simpel, de Landrover word op de plaats geparkeerd met een aantal insecten boeken. We gaan de bush in om zoveel mogelijk verschillende insecten te zoeken. Daarna terug naar de auto om het insekt te benoemen. We hebben er 17 gevonden en konden er maar 7 benoemen. Ondanks dat er 1200 soorten in de boeken stond was dit voor ons nog te weinig. Het kan ook zijn dat we 10 nieuwe soorten hebben gevonden ;-) De tegenpartij heeft met 17 benoemde insecten een sixpack bier gewonnen.

's middags zijn we met de Isuzu naar Makule Makete gereden [5], hier zullen we 1 nacht verblijven. Het gaat hier vooral om meer te leren over vogels en bomen. Dit wildpark heeft 2 cheetah's (jachtluipaarden) in een fokprogramma. De dieren hebben een zender om zodat we daadwerkelijk kans hebben om ze te spotten. Helaas, na een zoektocht te voet (!) kunnen we de dieren niet vinden en houden we het bij bomen, vogels en game (= wild). Zazoe heeft een zeer mooi huisje voor ons geboekt, we vinden het huisje een hoog Prins Bernhard gehalte hebben. De cottage is voorzien van een fraai bad en jungle douche, dit is in feite een buiten douche. 's avonds krijgen we een geheel door Rex en Jan verzorgde braai voorgeschoteld.

Zaterdag leren we dat de Baobab boom vroeger dienst deed als gevangenis. De mosterd boom word niet door dieren gegeten en is altijd groen, we zien de enige boomsoort met vierkante stam en zien bomen waar visnetten van gemaakt kunnen worden, een andere kan gebruikt worden om zwepen te maken. Net als gisteren maken we nu ook weer een gamedrive van 3 uur. We zien o.a. Weaver birds, Bee eaters, de Kori Bustard (grootste vliegende vogel), Gigant Eagle Owl en andere vogels. Natuurlijk komt het grotere wild ook weer voorbij zoals giraffe, nijlmonitor, bosbok, duiker, zebra, african wil cat, blauwe en zwarte wildebeest, blue monkey, bavianen en diverse antilopen. Na de gamedrive gaan we naar de lodge voor een brunch. De lodge en wat tenten liggen nabij een voerplek voor wild. De voerplek is goed te bezichtigen vanaf een hoger gelegen vlonder. Met behulp van Jan zien we zebra, koedoe en giraffe.

Zondag krijgen we eerst de theoretische les over het boogschieten [1]. Rex beschikt over een compount boog, wij hadden er nog nooit van gehoord. Het apparaat ziet er erg futuristisch uit en beschikt over allerlei snufjes om het jagen makkelijker te maken. Het spannen van een compount boog gaat eenvoudig omdat aan het einde weinig spanning staat. Zo is het richten terwijl de boog op spanning staat veel makkelijker dan bij andere type bogen. De boog is daadwerkelijk bedoelt om mee te jagen en dit word ook gedaan in Afrika. Na de theorie gaan we ook echt schieten. De spankracht van 60 pound blijkt te zwaar te zijn voor Syl en ze kan dus niet meedoen helaas. Voor Pat is het spannen een eitje, maar het richten gaat niet altijd even makkelijk. Er is toch wel wat techniek nodig om goed te richten. Uiteindelijk eindigen we op een afstand van 40 yard waarbij we ons doel nog prima raken.

In de middag besluiten we om naar het wekelijkse lokale uitje te gaan: Voetbal [1]. Van heinde en verre komen mensen liftend, lopend en op de fiets naar een veldje (zonder gras). Er zijn geen lijnen uitgezet, volgens ons kloppen de maten van het veld en doel niet, maar er is wel live muziek. Naast het voetbal is het vooral een sociaal gebeuren waarbij mensen elkaar weer eens kunnen spreken. Het is ook meteen een mini festival met bier en daga (wiet).

Maandag hebben we onze dag in de bewoonde wereld. We rijden 's ochtends met Natascha naar Ellisras. Dit is de dichtstbijzijnde grote stad. Het is ongeveer anderhalf uur rijden.... Eenmaal aangekomen duiken we een internet cafe in en plaatsen we de verhaaltjes, die we eerder geschreven hadden, op onze site. Daarna lopen we een beetje door het stadje en winkelen wat. We kopen wat kleine souveniertjes en hele goedkope (maar leuke!) t-shirts. Nadat Natascha naar het politiebureau is geweest en eindelijk te horen heeft gekregen dat ze een invoervergunning krijgen voor hun wapens gaan we naar de supermarkt om de boodschappen voor komende week te doen. We eten bij een steak restaurant om te genieten van echte Zuid Afrikaanse steaks en rijden dan weer terug naar Zazoe. De terugweg is donker en spannend. Je moet hier 's avonds extra goed uitkijken voor overstekend wild, 's avonds rijden hier is dan ook behoorlijk vermoeiend. Weer "thuis" nemen we de dag door met Rex en drinken nog wat om vervolgens lekker te gaan slapen.

Dinsdagochtend zijn we bijtijds opgestaan om een wandeling te maken over de wildplaats. In de auto zie je natuurlijk in korte tijd erg veel maar lopen door een gebied waarvan je weet dat er wild zit is toch wel heel leuk. We horen erg veel vogels, zien veel sporen en hebben onze eerste ontmoeting met giraffes. Zazoe heeft 9 giraffes op hun terrein lopen die zich keurig verborgen hadden gehouden voor ons. [2] Tot dinsdag dus. We komen tot op ongeveer 40 meter afstand van deze majestueuze dieren. Het was een gezin van 4 giraffes die ons met een mengeling van angst en nieuwsgierigheid in de gaten hielden. De wandeling duurde iets langer als gepland en uiteindelijk waren we rond een uur of half 1 weer terug in het Jachtkamp. We zijn onder het genot van een koud drankje op adem gekomen en hebben vervolgens het eea geleerd over 4x4 rijden. We hebben wat theorie besproken zoals welke dingen je iedere dag moet checken als je in de bush bent, hoe 4x4 nou eigenlijk werkt en welk soort banden je in welk terrein gebruikt; ideaal gezien dan. Uiteindelijk hebben we een kijkje onder de motorkap genomen.

Na de lunch hadden we weer even vrijaf om daarna om de beurt achter het stuur te kruipen van een heuse 4x4 game-viewing vehicle.
[1] Erg leuk natuurlijk om een keer in zo'n grote bak te rijden over ongerept terrein, met leuke bochtjes, langs hekken, waterplaatsen en bosjes. Al rijdend over de wildplaats zien we ook nog "even" een giraffe, waterbok, kudu en Jan spot zelfs voor ons een zebra. Na even zoeken zien we de zebra inderdaad allemaal maar op het moment dat we de camera pakken schrikt ie ergens van en rent weg, en dan horen we dat de zebra niet alleen was. Volgens Jan was het een kudde van zo'n 16 dieren. Na het "gewone" rijwerk moesten we een speciale verrichting doen; Het oversteken van een brug bestaande uit 2 spoorbielzen. Door goed op de aanwijzingen van Rex en Enos te letten ( tikkie links, ietsie naar rechts) was het erg goed te doen en hebben we de test glansrijk doorstaan. Tijdens de terugweg kwamen we langs een typisch plaatje. Een kale boom afstekend tegen de ondergaande zon met bovenin een enorme gier. Wauw!

Woensdag vertrekken we direct na het ontbijt naar een krokodillenfarm in Pondrift. [6]Dit is een plaats zo'n beetje op de grens van Botswana en bestaat eigenlijk alleen uit één hele grote boerderij. Deze boerderij is vooral bekend om zijn krokodillenfarm (met zón 9000 krokodillen bestemd voor consumptie en de leerindustrie) maar heeft ook nog 30.000 sinaasappelbomen, tomaten, alfalfa en Pomelo bomen. Een enorm bedrijf dus waar ze ook nog eens Baobab bomen maken van gedroogd bananenblad. Na een rit van 2 uur komen we bij de farm aan en worden we ontvangen door de eigenares. Een gezellige vrouw die ons meteen dirigeert naar een enórme 4x4 wagen. We gaan een gamedrive maken over hun terrein dat grenst aan de Limpopo rivier en waar vaak olifanten te vinden zijn. Vandaag helaas geen olifanten maar wel een spannende rit door ruig terrein waar het lijkt alsof er een orkaan heeft geraasd. Olifanten eten veel en duwen daarbij soms hele bomen om om de wortels te kunnen eten. Ook fijne takken zijn niet veilig voor hun eetlust. Hierdoor zijn paden vaak onbegaanbaar en moeten we regelmatig over takken en door geulen rijden. Geen olifanten dus maar wel een concert van cycades, grijze insecten die énorm lawaai maken (een huis-tuin-en-keuken-krekel is er niks bij!). Ook zien we onderweg impala, grote groepen bavianen en felblauwe ijsvogeltjes. Al met al een enerverende rit waarna we lunchen. En waar lunch je anders mee op een krokodillenfarm als met krokodil? Krokodil dus en zelfgemaakte friet gemaakt van zelfgekweekte aardappels.

Na de lunch rijden we, via de velden waar van alles groeit, naar de wildplaats. Hier loopt van alles, we zien kudu, impala, wrattenzwijn, waterbok, gemsbok (oryx) en Patrick ziet een jakhals voorbij schieten. We komen langs een "restaurant" waar de geur van verderf hangt. Hier ligt het eea te rotten en daar komen aasgieren op af. We ziet hier gieren maar vooral heel veel maraboes. Deze ontzettend lelijke vogels met een grote snavel en een kale kop met wat haren eten alleen afval. Dat wil zeggen weggespatte stukken vlees en overblijfselen die niet meer door andere aaseters gegeten worden. Brr, maar ze zijn wel met heel veel. Er zitten er hier zo'n 100 bij elkaar. We krijgen een rondleiding door de krokodillenfarm en lopen langs een veld waar weesdieren opgevangen worden. Hier loopt een wrattenzwijn dat bijna volledig tam is en netjes gaat zitten voor de foto. We zien ook eindelijk de zeer schuwe Nyala's. Deze lijken een beetje op kudu's maar zijn kleiner en de mannetjes zijn hebben lange zwarte haren. Na een lange dag waarin we wederom veel hebben gezien en geleerd rijden we terug naar Zazoe waar we worden verwend met een fijne maaltijd. Voor het eerst deze vakantie valt de stroom voor langere tijd uit en zitten we dus nog wat te babbelen bij kaarslicht en krijgen we wederom wat bezoekjes van schorpioenen en spinnen. Voetjes in dikke schoenen én van de vloer dus!

Donderdag is onze laatste dag bij Zazoe aangebroken. Vandaag hebben we een opdracht van Rex en Natascha. We moeten een gamedrive voor hun in elkaar zetten. Dus zelf de route bepalen, rijden en ook nog eens zo veel mogelijk dieren voor hun spotten en benoemen. Het gaat prima! Tijdens de rit zijn we in staat om steenbokkies, impala, kudu, waterbok, haas,schildpad,red en yellow billed hornbill birds en giraffes te spotten. Vooral de giraffes laten een diepe indruk achter. Een klompie van 5 giraffes laat zich door Sylvia tot op 7 meter benaderen waarna er ook nog eens één giraffe een nieuwsgierig stapje dichterbij doet. Heel bijzonder! Na de gamedrive legt Rex ons wat uit over oriëntatie. Hoe zie je hoe laat het is, hoe gebruik je een kompas, hoe lees je coördinaten en wat is een strippenkaart.

Na de lunch hebben we even tijd om onze tassen te pakken terwijl Rex een kleine oriëntatie route uitstippelt rondom het jachtkamp. Hans loopt de oriëntatie alleen en het duurt iets langer als verwacht waardoor Pat en ik geen tijd meer hebben om het ook te doen. Maar niet getreurd! Wij gaan thuis met een boekje aan de slag! Komt helemaal goed met ons oriëntatie vermogen. De reden waarom we geen tijd meer hadden om de route ook te lopen is een leuke trouwens. We moeten op tijd weg om met zonsondergang bij de lapa midden op het terrein te komen om daar te genieten van heuse schemerkelkies (cocktails!).
[1] Ter plekke maakt Natascha deze. Erg lekker en in deze prachtige omgeving met een giraffe in het vizier van onze verrekijker is het echt genieten. Na zonsondergang zien we sterren, sterren en sterren én een heel klein maantje. De maan is een soort van smiley aangezien hij hier andersom staat als wij gewend zijn. Uiteindelijk rijden we terug en wordt de braai aangestoken. Een laatste diner rondom de vuurplaats.....

Vrijdagochtend staan we om 8 uur gepakt en gezakt voor de rit naar Kruger NP oftewel de wildtuin van Kruger. Maar eerst ons laatste ontbijt, het betalen van de drankrekening (Patrick schrikt enorm.....59 bier en 15 wijn op de rekening....als 'em wordt voorgerekend dat dat gemiddeld 3 consumpties per dag zijn blijkt het mee te vallen) en afscheid nemen van Natascha. Zij blijft bij Zazoe om de boel te runnen terwijl Rex ons meeneemt naar Kruger. Het is een rit van 450 km naar Phalaborwa, een stadje bij één van de 5 toegangspoorten van de wildtuin. De eerste helft van de rit gaat richting Polokwane (Pietersburg). De vegetatie op dit deel van de route is grotendeels hetzelfde als bij Zazoe, ná Polokwane wordt dit dramatisch anders. We rijden de bergen in en terwijl we omhoog rijden veranderd het landschap. We rijden opeens langs theeplantages, bananenplantages en naaldbomen, een landschap dat je niet meteen met Zuid Afrika associeert maar daarom niet minder mooi is. We stoppen voor de lunch en een wandelingetje door de fraai aangelegde tuinen van het restaurant.

We rijden verder en zo'n 40 km voor Phalaborwa besluiten we een kijkje te gaan nemen bij een Giant Baobab boom.
[9] Wij waren nog wat sceptisch vooraf maar deze boom is echt de moeite van het bekijken waard. Een omtrek van 19 meter is namelijk echt wel groot. De boom is, zoals veel van deze Krematat bomen, hol. We kruipen naar binnen en zijn verrast door de ruimte en de temperatuur hier. Vroeger werd dit soms als gevangenis gebruikt en alhoewel ik het leuk vind om ff binnen te kijken moet ik er niet aan denken hier daadwerkelijk vast te zitten. Nog een half uurtje in de auto en we arriveren bij Daan and Zena's, het B&B waar we vanavond slapen. Het is hier full catering dus Rex hoeft ook alleen nog maar te ontspannen in het zwembad.
Wederom op tijd naar bed en vol verwachting kijken we uit naar wat we morgen allemaal te zien krijgen.

Zaterdag is thé day! We staan om kwart voor 7 te trappelen voor de poort van de Kruger Wildtuin. [7] [8] [9]
Het Krugerpark is het grootste en oudste Nationale park van Zuid Afrika. Het park is van noord naar zuid 350 kilometer en 90 kilomer breed. Het is met 6 miljoen bezoekers per jaar het drukst bezochte park van ZA. Er zijn in het park een aantal hoofdwegen geasfalteerd. De meeste wegen zijn echter dirt roads die je onder normale weersomstandigheden met een gewone auto prima kunt rijden. Vanaf de dirt roads zijn er een aantal loops uitgestippeld die extra leuk zijn omdat er minder mensen komen en de kans op wild nóg groter is. Je kunt in Kruger op diverse manieren overnachten, in je eigen tent, in een hut of je kunt een huisje huren. Maar hoe je ook wil overnachten, je moet reserveren aangezien het aantal slaapplaatsen zeer beperkt is. Kruger is ondertussen ook een internationaal park. De hekken die de grens met Mozambique aanduidden zijn weggehaald, goed nieuws dus voor het wild dat er zit. Zij krijgen hiermee veel extra beweegruimte, dit is natuurlijk voor dieren met een groot territorium zoals o.a. cheetah en wilde honden fantastisch. Rex verzorgt de entree bewijzen en wij kopen een gids van het park met daarop de wegen, de kampen waar overnacht kan worden en diverse diersoorten afgebeeld en benoemd. Leuk om alles een beetje mee in de gaten te kunnen houden.

We rijden naar binnen en worden meteen aangestaard door een groep rooibokken. Een mooi begin....We rijden op dag 1 door een aantal verschillende soorten vegetatie waarbij het opvalt dat we een groot deel van de dag door een soort van dwerg bos rijden. Het zijn wel bomen waar we langs rijden maar die zijn erg laag, best vreemd...Tijdens de rit die uiteindelijk ongeveer 175 km lang is maken we er een sport van om zoveel mogelijk wild te spotten en benoemen. Gelukkig hebben we aardig wat oefening gehad en gaat het ons goed af. Alhoewel we natuurlijk af en toe vooral vogelsoorten zien die we niet thuis kunnen brengen. De lijst dieren die we wél kunnen benoemen is evengoed indrukwekkend lang. Hij staat onderaan deze tekst. Wat dag 1 vooral indrukwekkend maakt is een groep buffels (de 1e van de Big Five die we zien) die al grazend wel heel dicht bij onze auto komen. Ook steekt er een klompie olifanten over de weg van ongeveer 30 stuks....De groep varieert van "oud" tot heel jong en ze laten zich duidelijk niet tegenhouden door wat autootjes met passagiers die met hun mond open zitten te kijken. Het hoogtepunt van de dag komt 's middags. We zien een hijgende leeuwin liggen bij een prooi. Dit blijkt een giraffe jong te zijn...het lijkt erop dat ze de giraffe net had gedood maar aangezien het voor leeuwen niet gebruikelijk is om alleen te jagen lijkt dat niet helemaal logisch. Hoe dan ook....het is een plaatje dat de circle of life mooi weergeeft. Rond een uur of half 5 komen we aan in Satara kamp waar we de nacht zullen doorbrengen. We checken in en bevestigen de "morning drive". Want zelf rondrijden is helemaal goed maar met een ranger mee en dan voor zonsopgang al in het park zijn om de dieren wakker te zien worden is minstens net zo leuk. Afijn we gaan lekker eten en heel vroeg naar bed.

Zondagmorgen heeeeel vroeg gaat de wekker. We staan om 3.15 uur op om nog ff een bakkie koffie te drinken voordat we onze morning drive beginnen. Éénmaal in de grote jeep verteld de ranger dat het nog wel eens moeilijk zou kunnen worden om dieren te spotten omdat het behoorlijk waait en de dieren dan vaak richting bush gaan voor beschutting. Satara kamp ligt op een soort van vlakte die wel heel groen is maar waar weinig beschutting is qua bomen. Hmmmm, we zullen zien. We staren het donker in en hopen in het licht van de lampen ogen op te zien lichten. Het eerste uur lijkt de ranger gelijk te krijgen maar bij het opkomen van de zon zien we toch nog wel het één en ander....We beginnen met een groep van 6 leeuwinnen (de 1e van de Big Five). Ze liggen een beetje te chillen en kijken ons loom aan. We maken wat mooie foto's en dan bedenken de dames dat ze het wel welletjes vinden en gaan met hun rug naar ons toe liggen, ach kan ze geen ongelijk geven. Even verderop komen we langs de plek waar we zaterdag de leeuw met giraffe zagen...van de giraffe was nog maar weinig over en een flinke hyena is zich te goed aan het doen aan overblijfselen. Ze heeft een poot te pakken en rukt met ijzersterke kaken het vel van het been en begint daarna aan het bot. Ademloos zitten we te kijken terwijl de gieren steeds dichterbij komen en niet kunnen wachten tot de hyena klaar is met eten...zij willen de restjes van de restjes graag hebben.

Even later zien we op afstand een aantal neushoorns (nr 2 van de Bige Five) en wat buffels (nr 3 van de Big Five) lopen. Als we weer bijna terug zijn bij Satara kamp komen we langs nr 4 van de Big Five, de olifant. Helaas zien we nr 5 van de Big Five, de luipaard niet. Deze dieren hebben zo'n goede camouflage dat ze heel moeilijk te spotten zijn....het wil ons dan ook niet lukken om ze te zien. Verder zien we nog wat Burchel zebra, rooibok, gnoe, liggende giraffes (we zagen alleen hun lange nekken boven het gras uitkomen, hihihi) en kudu. Zeer zeker niet slecht voor een gamedrive van 3 uur. Terug in het kamp hebben nog even lekker gedoucht en stevig ontbeten. Tassen gepakt en om 9 uur zaten we weer in de Isuzu. Het doel van vandaag is Crocodile Bridge Gate en Komatipoort waar we zullen slapen. Wederom een rit van ongeveer 125 km over de gewone weg. Al vrij snel veranderd het landschap. We rijden door een mooi savanne achtig gebied met veel gras en groepjes bomen.

Wederom gaat het spotten dieren goed! We zien de zeldzame secretaris vogel (en vogel met een paar veren op zijn hoofd die op pennen lijken) én de Ground Hornbill Bird. Dit stuk van de route is een beetje heuvelachtig en we rijden dan ook langs een aantal uitkijkpunten. Bij één van de uitkijkpunten is een overkapping gebouwd en je kunt er genieten van het uitzicht over een enorme vlakte. Erg indrukwekkend, zeker als we met behulp van onze verrekijkers ook nog eens wrattenzwijnen en olifanten spotten. We rijden verder en en rijden zowat tegen een neushoorn aan! Wauw! Wat een beest, met enome hoorns! Dit indrukwekkende dier staat rustig te grazen en trekt zich niks aan van ons gestaar. Even later komen we langs een groep bavianen met een aantal jongen. Erg schattig natuurlijk en de jongen zien eruit alsof ze pas een paar dagen oud zijn. Nog geen 10 meter verderop staat een wrattenzwijn met haar 3 jongen te eten. Wat een geluk dat we dit allemaal zo zien! De lunch hebben we bij Lower Sabie. Het restaurant hier is aan de rivier de Sabie gebouwd en we worden dan ook getrakteerd op zandbanken vol krokodillen (er zijn er 15 geteld door ons), en een rivier vol nijlpaarden. Eten met de verrekijker en het fototoestel bij de hand dus. Vlakbij het restaurant zit een kolonie wever vogels die behoorlijk brutaal zijn geworden en iedere kans grijpen op een frietje of stukje brood van je bord te halen.

Na de lunch pakken we een zandweg richting Crocodile Bridge poort. Een goede keus, blijkt uit de mooie natuur en de hoeveelheid dieren die we tegen komen. Sylvia moet op een gegeven moment plassen en we rijden Ntandanyathi uitkijkpunt. Hier is helaas geen wc dus dan maar in de bosjes. Spannend aangezien we vlakbij een riviertje zitten waar ongetwijfeld nijlpaarden en krokodillen zitten, bovendien lopen hier ook groepen bavianen rond. Maar met Pat op de uitkijk gaat het allemaal prima. Om bij het uitkijkpunt te komen moeten we over een bruggetje en door een deur, wat al wil aangeven dat er inderdaad genoeg wild in de buurt is. We kijken uit over een smal riviertje waar het werkelijk wemelt van de nijlpaarden, we zien er zo al 6 liggen en waarschijnlijk verstoppen zich er een aantal meer onder water. Aan de overkant lopen rooibokken en een groep bavianen. Én we zien de Giant Kingfisher vliegen. Wat een prachtig uitzichtpunt! Weer in de auto realiseren we ons dat we nu toch echt aan het laatste stukje door Kruger park bezig zijn en gaan we (zo mogelijk) nóg meer ons best doen om een luipaard te spotten. Helaas geen luipaard meer maar wel een groep zebra's heel dichtbij. De zebra's worden vaak vergezeld van gnoe's en dat was in dit geval ook zo. We konden Patrick zijn favoriete dier dus ook nog een keer van dichtbij bewonderen. We zien nog een Martial Eagle in een boom poseren en de allerlaatste dieren die we zien zijn Impala. Dit keer met heel veel jongen die in groepjes bij elkaar liggen, helemaal leuk! 5 Minuten later staan we aan de Krokodillen poort waar we het park verlaten. Pfff, wat een bijzonder park en wat hebben we veel gezien de afgelopen 2 dagen! We eten en slapen vanavond in het plaatsje Komatipoort in een B&B de Trees Too heet. Een kleinschalig complex met zwembadje en een restaurant. Het zal niemand verbazen dat we het niet laat hebben gemaakt!

Maandag is onze aller allerlaatste dag. We rijden vandaag van Komatipoort naar het vliegveld van Johannesburg. We staan bijtijds op en na het ontbijt stappen we in de auto. We hebben nog zo'n 450 km voor de boeg. Wederom is de route die we volgen prachtig. We rijden door een heuvelachtig landschap dat overgaat in een bergachtig landschap. We rijden over een pas van ongeveer 1500 meter door een gebied dat wel wat alpen achtigs heeft. Hier zien we veel forel visvijvers. We lunchen aan zo'n visvijver maar kiezen ipv voor forel voor de boeren worst. Een soort van pittig saucijsje waar theoretisch wild in zou kunnen zitten (hier zat hooguit wilde koe in). We rijden verder en zien langzaam ook weer tekenen van intensievere bewoning. Zo rijden we door een groot landbouw gebied en zien we wel heel veel energiecentrales staan. En dan Johannesburg airport.... Dit was het...we nemen afscheid van Rex en Hans (die nog een week langer blijft) en checken in. Achter de douane lopen we nog door wat winkeltjes, drinken koffie en kijken we terug op een fantastische vakantie.

We hebben veel heel veel gezien geleerd en gedaan. Wat ons betreft is het doel van deze vakantie (nieuwe ervaringen opdoen, leren en relaxen) ruimschoots gehaald! En we hebben er nog wat mooie foto's aan over gehouden ook! Mochten er mensen zijn die zo'n geweldige ervaring ook willen opdoen surf dan ff naar www.zazoetravel.com
 

Dag 1 Kruger Wildtuin

Olifanten met jongen

Buffels

Giraffes

Fish Eagle

White lappet faced Vulture

Red leppet faced Vulture

Krokodil

Rooibokken

Leopard tortoise (schildpad)

Nijlpaarden

Saalbekooievaar

3 banded Plover

Waterbokken

Eekhoorns

Maraboe Stork

Ooievaar

Blou apen

Burchell Zebra

Goliath Heron

Chacma Baboons

Vlakvark (wrattenzwijn)

Blou Wildebees

Steenbok

Leeuwin (met giraffe prooi)

Koedoe

Weaver birds

Long tailed Shrike

Helmeted Guinea Fowl

Struisvogels

 
Dag 2 Kruger Wildtuin

Struisvogels met 3 jongen

Whitebacked Vulture

Secretaris Vogels

Swaissons Franclin

Red Billed Buffaloweaver

Red Billed Oxpecker

Helmeted Guineafowl

Hoophoep

Longtailed Shrike

Goliath Heron

Crested Barbet

Woodland Kingfisher

Southern Ground Hornbill

Blacksmith Plover

Hamerkop

Egyptian Goose

Cape Glossy Starling

Laughing Dove

Black Headed Weaver

Aalscholver

Grey Lorry

Giant King Fisher

Natal Franklin

Red Lappet Faced Vulture

Red Billed Hornbill

Yellow Billed Hornbill

Maraboe Stork

Martial Eagle

Blackeyed Balbal

Korhaan

Zwaluw

 

Leeuwinnen

Zebra?s

Neushoorns

Spotted Hyena

Giraffes

Bosbok

Blauwe Gnoe (meer dan 50)

Koedoe

Olifanten (meer dan 30)

Rooibokkies (meer dan 3000)

Steenbok

Buffels (meer dan 100)

Waterbok

Jakhals

Duiker

Vlakvark met jongen

Chakma Baboon (meer dan 20)

Vervet Monkey (meer dan 10)

Nijlpaarden (meer dan 20)

Schildpadden

Krokodillen (15)

Bedankt voor je interesse, Pat en Syl.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Huh wat?